Przepis na sałatkę ze szparagów od Agaty Wojdy!


Szparagi – warzywo, które wszyscy kochamy… Być może już niedługo będziecie mogli skosztować naszych pomysłów na ten wdzięczny produkt!

Dzisiaj mamy dla Was niespodziankę prosto od Agaty Wojdy!

Agata podzieliła się z nami przepisem na pyszną sałatkę ze szparagów z orzechami laskowymi, dymką i SOSNĄ!

Składniki:

  • 3-4 szparagi białe obrane
  • 3-4 szparagi zielone
  • 2 dymki z zielonym szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki
  • 1 łyżka posiekanych, uprażonych orzechów laskowych
  • dowolna kompozycja ziół i młodych sałat: botwinka, liście rzodkiewki, rukiew, bazylia, melisa, mięta, pędy groszku zielonego, liście pokrzyw, mała sałata rzymska itp.
  • kilka łyżek winegretu sosnowego
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • kawałek sera korycińskiego np. z czosnkiem

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy szparagi zielone i białe, dymkę pokrojoną na ćwiartki. Dodajemy kilka łyżek oleju, czosnek, delikatnie solimy i słodzimy. Rozgrzewamy patelnię grilową lub ruszt, wrzucamy na nią zawartość miski i smażymy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Ponownie wrzucami do miski, studzimy i kroimy szparagi na skośne kawałki. Dodajemy zioła, sałaty, mieszamy z sosnowym winegretem. Podajemy np. na grzance z gorącym serem korycińskim lub w postaci sałatki

Winegret sosnowy:

  • 80-100 ml wody
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki miodu lub 1 czubata łyżka cukru
  • 2 łyżki pędów sosny zasypanych cukrem na noc lub suszonych
  • sól, oliwa

Do garnuszka wlej 100 ml wody. Obierz skórkę ze sparzonych dwóch cytryn (ekologicznych, nie woskowanych), wyciśnij sok i dodaj do garnka razem ze skórkami. Wlej 2 łyżki miodu, 2 łyżki pędów sosny i zagotuj. Zostaw do ostudzenia, przelej przez sito. Dopraw solą i delikatnie wmieszaj 5 łyżek oliwy.

Smacznego!